Kritiikki on hyväksi

Ehkä eräs haastavimmista asioista valokuvaajalle on oppia ottamaan vastaan kritiikkiä. Kritiikki saattaa tuntua ensi alkuun pahalta. Se saattaa jopa saada sinut harkitsemaan harrastuksesi lopettamista. Saatat ajatella, ettet kenties koskaan kehity tarpeeksi hyväksi kuvaajaksi. Kritiikki on kuitenkin hyväksi ja sitä kannattaa jopa pyytää. Rakentava kritiikki voi auttaa sinua kehittymään kuvaajana. On hyvä antaa palautetta myös muille kuvaajille heidän töistään, koska tämä voi puolestaan auttaa heitä kehittymään kuvaajina. Monesti sellaiset kuvaajat, jotka antavat itse rohkeasti rakentavaa palautetta toisille kuvaajille esimerkiksi valokuvausalan nettifoorumeilla, saavat puolestaan itsekin palautetta toisilta käyttäjiltä – muistathan, että niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Antaessasi itse hyödyllistä ja käyttökelpoista palautetta toisille käyttäjille, saat sellaista todennäköisesti itsekin muilta käyttäjiltä.

Pyydä kritiikkiä

Kannattaa pyytää esimerkiksi ystäviäsi ja tuttaviasi kertomaan kuvistasi palautetta. Pyydä heitä olemaan rehellisiä. Ystävien ja tuttavien lisäksi kannattaa rekisteröityä valokuvausalan foorumeille, joiden kautta on myös mahdollista saada arviointeja omista kuvista. Myös paikalliseen valokuvausalan yhdistykseen liittyminen on suositeltavaa siinä vaiheessa, kun haluat viedä harrastuksesi aivan uudelle tasolle.
Omia kuvaustaitojaan ei kannata pyydellä anteeksi. Kannattaa muistaa, että harrastuksessa voi aina kehittyä ja että omia töitä kannattaa aina arvostaa, vaikkeivat ne aivan huippuotoksia olisikaan. Samoin omaa harrastusta tulee arvostaa eikä siihen kannata suhtautua nöyristellen.
Kun julkaiset ottamasi kuvan arvosteltavaksi, voit rehellisesti kertoa, että olet aloittelija kuvaamisen saralla ja haluaisit saada vinkkejä siitä, kuinka voisit kehittyä kuvaajana. Pyydä, että saisit palautetta sekä kokeneemmilta käyttäjiltä että tavallisilta ihmisiltä, jotka lähinnä vain tykkäävät katsoa kuvia, vaikkeivat itse kuvaamisesta juurikaan tietäisi. Kannattaa kysyä, mitä kuvassa olisi voinut tehdä toisella tavalla ja mikä katsojia miellytti ottamissasi kuvissa ja mikä heitä ei miellyttänyt. Sano toivovasi kritiikin olevan rakentavaa.
Jos saat huonoa palautetta, ei kannata masentua. Erityisesti internetissä on helppo sanoa sellaistakin, mitä ei välttämättä tulisi sanoneeksi toiselle vasten kasvoja – kommentointi saattaa siis välillä äityä kärkkääksi. Tietynlaiset suodattimet tulee siis olla päällä osataksesi valita palautteista ne, joista on sinulle todella hyötyä ja jotka on annettu ”käsi sydämellä”.

Anna kritiikkiä

Muista myös antaa palautetta toisille alan harrastajille. Voit näin auttaa heitä kehittymään kuvaajina. Jokaisella on hieman erilainen mielipide kuvista, joten mahdollisimman laajan palautteen saaminen voi antaa mahdollisimman paljon uudenlaisia ideoita siitä, miten kuvaaja voi kehittyä harrastuksessaan. Alan foorumeilla on selvästi nähtävissä, että monesti juuri sellaiset kuvaajat, jotka antavat itse rohkeasti rakentavaa palautetta toisille kuvaajille esimerkiksi valokuvausalan nettifoorumeilla, saavat puolestaan itsekin palautetta toisilta käyttäjiltä – kuten jo aikaisemminkin todettiin, niin tässä pätee hyvin vanha sanonta: ”Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan”. Antaessasi siis itse hyödyllistä ja käyttökelpoista palautetta toisille käyttäjille, saat sellaista todennäköisesti itsekin muilta käyttäjiltä. Sama periaate toimii muuten myös esimerkiksi blogimaailmassa – kun uusi bloggari haluaa blogiinsa kommentteja, kannattaa hänen käydä ahkerasti kommentoimassa toisten bloggareiden blogeja.

Opi kritiikistä

Rakentavasta kritiikistä kannattaa ottaa opikseen, koska muuten sanat jäävät pelkiksi sanoiksi eikä palautteesta ole varsinaista hyötyä. Kritiikkiin ei kannata suhtautua ylimielisesti, vaan kannattaa miettiä, voisiko negatiivisissakin kommenteissa kuitenkin piillä totuuden siemen. Voisitko kuitenkin vielä kehittyä sillä kuvaamisen osa-alueella, jota kommentin jättänyt henkilö kuvassasi kritisoi?
On myös tärkeää, että varaat kuvaustilanteisiin riittävästi aikaa voidaksesi kuvata rauhassa. Liiallinen kiire näkyy helposti lopputuloksessa! Hosuminen ja hätäily eivät olen hyvän kuvaajan ominaisuuksia, vaan hyvän kuvan syntyminen vaatii kärsivällisyyttä sekä riittävästi aikaa.